10 bra verktyg att ha hemma

Förr eller senare kommer något i hemmet att behöva fixas. Det gäller alla bostäder oavsett om du bor i hyreslägenhet, bostadsrätt eller villa. Med bra och rätt verktyg hemma går det att fixa det mesta ganska enkelt.

Tillfällen då handverktyg eller eldrivna verktyg kommer till användning är allt från att skruva i en skruv i väggen för att hänga upp en tavla till att bygga en friggebod på gården.

Vilka verktyg behöver du äga och ha hemma?

Många verktyg i ett skjul

Men innan du går och köper ett helt nytt verktyg bör du tänka igenom vad du egentligen behöver äga själv. Det finns otroligt många arbetsmaskiner som står i folks garage eller förråd och bara används några minuter per år.

Istället för att köpa kan man hyra eller låna av en granne. Det finns idag flera nättjänster för uthyrning som till exempel Hygglo. Om du ska bygga en liten friggebod på gården kan du hyra in en gersåg för nån hundralapp istället för att köpa en för flera tusentals kronor.

Våra 10 tips på bra verktyg att ha i verktygslådan

  1. Hammare
  2. Skruvmejslar
  3. Borrskruvdragare
  4. Fogsvans (såg)
  5. Måttstock
  6. Vattenpass
  7. Skiftnyckel
  8. Tång
  9. Morakniv
  10. Verktygsväska

Hammare

hammare, blå

Alla bör ha en medeltung hammare av bra kvalité. Välj inte de billiga, alldeles för lätta hammarna som bara kommer att göra mer skada än nytta. Den rätta hammaren har bra balans och är rak i hammarhuvudet vilket behövs för att driva spiken rakt och kraftfullt.

Skruvmejslar

3 skruvmejslar

Många prylar, möbler och andra saker i ett hem sitter ihop med skruvar. En bra uppsättning skruvmejslar består av både spårmejsel och kryssmejsel för stjärnskruvar. Vi rekommenderar att ha en liten och en medelstor spårmejsel. För stjärnskruvarna bör man ha två av sorten PH och två PZ för pozidriv skruvskallar. Du kan oftast hitta bra mejselset med flera mejslar eller bits som du kan byta på handtag.

Borrskruvdragare

borrskruvdragare

Borrskruvdragaren är snickarens bästa vän och har slagit ut hammaren i många snickarmoment. Med din borrskruvdragare kan du utföra allt från att skruva i skruvar till att borra små hål. Med batteridrift kan verktyget tas med överallt.

Fogsvans

snickare med fogsvans

Fogsvans är ett finare ord för traditionell såg. Det är inte så ofta man behöver såga saker men när det väl behövs räcker det oftast med en helt vanlig fogsvans. Alla behöver inte ha en kap- och gersåg ståendes i garaget. En såg för cirka 200-300 kr duger alldeles utmärkt.

Måttstock

Måttstockar Kärt barn har många namn - tumstock, meterstock eller måttstock är något som bör finnas i var mans och kvinnas verktygslåda. Undvik måttband som kan vara svåra att hålla rak. Måttstocken används för att mäta upp längder och avstånd i diverse olika hemmaprojekt.

Vattenpass

vattenpass, röd

Du må ha hur bra ögonmått som helst men förr eller senare kommer någon att upptäcka brister och då är det bra att du kan påvisa hur bra du är med ett vattenpass. Allt från hyllor, tavlor och bänkar ska passas och sitta eller stå rakt. Med vattenpasset ser du enkelt hur rakt eller snett det verkligen är. Ibland kan man luras av omgivande inredning och detaljer, men vattenpasset ljuger aldrig.

Skiftnyckel

skiftnyckel

Istället för att ha en hel uppsättning med hylsnycklar kommer man faktiskt ganska långt med en skiftnyckel. Det är bra att ha en lagom lång skiftnyckel på cirka 15 cm. De brukar kunna gå att öppna för att nå runt de flesta hylsor och muttrar ett hem och på cyklar eller leksaker.

Tång

kombinationstång

En kombinationstång löser det mesta när man behöver greppa och hålla i saker men också bita av kablar, snören eller ståltråd. Det går annars att köpa polygriptång för större saker och speciell avbitartång.

Morakniv

morakniv, på stubbe

En morakniv med parerstång bör också ligga i verktygslådan. Det finns alltid nånting som behöver skäras av eller täljas på för att passa och fungera. Morakniven har en given plats bland våra verktyg i hemmet och ute i naturen.

Verktygsväska

verktygslåda, många verktyg

Så, nu har du 9 bra-att-ha verktyg som vi tycker bör finnas i allas verktygsväska. Just det - en väska att förvara alla dina verktyg i är riktigt bra. Då vet du vart de är och du kan lätt plocka med dig alla verktygen från förrådet, skåpet eller garaget.