Slipa bordsskivor med rätt verktyg

Att slipa bordsskivor är en viktig process för att säkerställa att ytan är jämn, slät och redo för efterbehandling. Använd rätt verktyg för bästa resultat. Oavsett om det är en ny bordsskiva som behöver förberedas för lack eller en gammal som ska återställas, är slipning en avgörande del av arbetet.

För att börja slipningen behöver du några grundläggande verktyg och material. En bra bandslip är utmärkt för att ta bort gamla beläggningar och jämna ut stora ojämnheter. För finare arbete, som slutslipning, är en excenterslipmaskin eller handslipning med sandpapper i olika kornstorlekar bäst. Börja med ett grovt sandpapper, till exempel 60 eller 80 korn, för att snabbt avverka material och ta bort repor eller fläckar.

Så slipar du bordsskivan steg-för-steg

Steg 1: Rengöring

Rengör bordsskivan ordentligt för att avlägsna smuts och damm.

Steg 2: Grovslipning

Fäst det grova sandpappret på slipmaskinen och börja slipa i träets riktning. Håll slipmaskinen i rörelse för att undvika att skapa spår eller fördjupningar.

Steg 3: Mellanslipning

Byt till ett finare sandpapper, till exempel 120 eller 150 korn, och fortsätt att slipa för att jämna ut ytan ytterligare.

Steg 4: Finslipning

Avsluta med ett ännu finare sandpapper, som 220 korn, för att få en riktigt slät yta.

Steg 5: Rengöring mellan slipningar

Torka av ytan med en fuktig trasa efter varje slipomgång för att avlägsna slipdamm.

Steg 6: Efterbehandling

Applicera en grundfärg eller träolja för att skydda och framhäva träets naturliga skönhet. Låt grundfärgen torka och slipa lätt med fint sandpapper mellan varje lager för bästa resultat.

Att slipa bordsskivor kräver tid och noggrannhet, men resultatet är väl värt ansträngningen. En väl slipad och behandlad bordsskiva är inte bara vacker, utan också tålig och hållbar, vilket gör att möbeln kan hålla i många år framöver.