Krysslaser

Med en krysslaser (korslaser) blir det enkelt att få saker i rätt horisontell och vertikal linje. Många krysslasrar brukar anges vara självnivellerande, vilket innebär att de har inbyggda gyros som själv hittar horisontella och vertikala lägen.

Korslaser med olika färger

Laserstrålarna kan ha lite olika räckvidd och vara i olika färger (grön, röd). Räckvidden anges i meter och beskrivs ibland som arbetsområde. Laserprojiceringen är batteridriven och du kan köpa paket med batteri och laddare i ett.

Populärt inom krysslaser

 • Dewalt DCE089D1R Korslaser med röd laser

  Dewalt DCE089D1R Korslaser med röd laser
  Korslaser på 10,8V med röd laserstråle. Den projicerar tre laserlinjer 360° med självnivelleringsintervall upp till 4°. Arbetsintervall upp till 15 m med nivelleringsnoggrannhet på ± 0,3 mm/m.
 • Korslaser

  Korslaser
 • Dewalt DCE089LR Korslaser med alkaliska AA-batterier

  Dewalt DCE089LR Korslaser med alkaliska AA-batterier
  Korslaser på 10,8V med 3x 360° självnivellerande linjer. Lasern har en räckvidd på 15 meter och noggrannhet på ± 3 mm per 10 meter.
 • Bosch GCL 2-15 Korslaser Solo

  Bosch GCL 2-15 Korslaser Solo
  Korslaser med horisontal och vertikal nivellering samt två lodpunkter. Arbetsintervall upp till 10 m med nivelleringsnoggrannhet på ± 0,3 mm/m.

Fler tips på krysslaser

 • Bosch GCL 2-15 G Korslaser

  Bosch GCL 2-15 G Korslaser
  Korslaser med grön laserstråle för horisontal och vertikal nivellering samt två röda lodpunkter. Arbetsintervall upp till 15 m med nivelleringsnoggrannhet på ± 0,3 mm/m.
 • Flex ALC 2/1-G Korslaser

  Flex ALC 2/1-G Korslaser
  En självnivellerande korslaser med en nogrannhet på ± 0,3 mm/m. Med individuell strömbrytare för horisontell och vertikal grön laserlinje. Linjerna kan användas separat inom ett fält upp till 20 meter.
 • Makita SK105GDZ Korslaser grön, utan batteri och laddare

  Makita SK105GDZ Korslaser grön, utan batteri och laddare
  En 12 V självjusterande korslaser med gröna vertikala och horisontella linjer, individuellt eller i kombination. Korslasern har en noggrannhet på ± 3 mm/10 m och drifttid på upp till 20 timmar. Levereras utan batteri och laddare.
 • STANLEY FMHT1-77414 FatMax Korslaser med röd laser

  STANLEY FMHT1-77414 FatMax Korslaser med röd laser
  Korslaser med röd laser och krysslinjefunktion som ger en 150° ljusspridning vilket gör att den täcker ett rymligt område på kort tid. Ständig puls möjliggör användning med lasermottagare och bibehåller full ljusstyrka och synlighet.
 • Bosch GCL 2-50 CG Korslaser grön, med L-BOXX, utan batteri & laddare

  Bosch GCL 2-50 CG Korslaser grön, med L-BOXX, utan batteri & laddare
  Korslaser med gröna horisontella och vertikala laserlinjer för maximal synlighet. Arbetsintervall upp till 20 m med nivelleringsnoggrannhet på ± 0,3 mm/m.
 • PLS 180G Z Korslaser grön

  PLS 180G Z Korslaser grön
  Självutjämnande korslinjelaser med grön laserstråle. Svepvinkel horisontell ≤ 180° och vertikal ≤ 130°. Batteriets livslängd är tre timmar vid kontinuerlig användning.
 • Hultafors HXLG-S Korslaser med grön laserstråle

  Hultafors HXLG-S Korslaser med grön laserstråle
  Korslaser med grön laserstråle och hög noggrannhet. Grön laser har upp till fyra gånger bättre synlighet än röd och ger exakt och snabb avläsning.
 • STANLEY FMHT77597-1 FatMax Korslaser med grön laser

  STANLEY FMHT77597-1 FatMax Korslaser med grön laser
  Korslaser med noggrannhet +/- 3mm @ 10m. Grön laserstråle ger ett utökat arbetsområde och bättre synlighet. Visar laserstrålen neråt med ökad styrka vilket gör det enklare när man skall mäta upp väggskenor. Pulseringsfunktion för användning med lasermottagare, då upp till 50 meter. 1/4 & 5/8 gänga för montering på tripod.
 • Dewalt DCE0825LR Korslaser

  Dewalt DCE0825LR Korslaser
  Multifunktionell korslaser med röd laser som projicerar korsade linjer samt 5 punkter. Utrustad med integrerat magnetiskt fäste för mångsidighet och flexibilitet.
 • STANLEY STHT77611-0 Korslaser med röd laser

  STANLEY STHT77611-0 Korslaser med röd laser
  Korslaser med 10 m räckvidd. Noggrannhet +/- 6 mm @ 10m. Projicerar en horisontell och en vertikal linje för att skapa en krysslinje. Självnivellerande +/-4°. 3-postitionspendellås (på/av/manuellt läge) för säker transportering.
 • Hultafors HXL Korslaser med röd laserstråle

  Hultafors HXL Korslaser med röd laserstråle
  Smidig och lätthanterlig krysslaser med hög noggrannhet. De noggranna ljusstarka linjerna ger exakt och snabb avläsning vid nivellering vid tex. kakelsättning, tapetsering eller hängning av skåp.
 • Leica Lino L2P5-1 Korslaser

  Leica Lino L2P5-1 Korslaser
  Leica Lino L2P5-1 är en korslaser med en synlighet på upp till 25 meter och ett självnivelleringsområde på ± 4°. Den ställer in en horisontell linje samt en vertikal linje automatiskt. Lodlinjen går hela vägen ovanför instrumentet och horisontallinjen går hela vägen ut åt sidorna, alltså mer än 180°. Korslasern har även 4 stycken laserpunkter.
 • PLS 6R Z Korslaser röd

  PLS 6R Z Korslaser röd
  Sexpunkts-korslaser med röd laserstråle. Modellen har en horisontell svepvinkel i 180°, vertikal svepvinkel 130° och punktlaserriktning 90° upp, ned, vänster och höger.
 • Bosch GCL 2-15 Korslaser med stativ

  Bosch GCL 2-15 Korslaser med stativ
  Korslaser med horisontal och vertikal nivellering samt två lodpunkter. Arbetsintervall upp till 10 m med nivelleringsnoggrannhet på ± 0,3 mm/m.
 • Metabo MLL 3-20 Korslaser med 1,5V batterier och väska

  Metabo MLL 3-20 Korslaser med 1,5V batterier och väska
  Korslaser med laserklass 2, synlighet inomhus på 20 meter och 10 timmars driftstid per laddning. Lasern har en behändig och robust konstruktion med hållfast hus och softgriphölje, och är självnivellerande med pendelteknik.
 • Limit 360 V2 Korslaser

  Limit 360 V2 Korslaser
  Korslaser med en horisontal linje 360º runt om och två vertikala linjer som tänds 90 grader vinkelrätt till varandra. Lasern är självnivellerande med magnetisk pendeldämpning.
 • PLS 180R KIT Korslaser röd, med tillbehör

  PLS 180R KIT Korslaser röd, med tillbehör
  Självutjämnande korslinjelaser med medföljande tillbehörspaket. Svepvinkel horisontell ≤ 180° och vertikal ≤ 130°. Batteriets livslängd är över åtta timmar vid kontinuerlig användning.
 • STANLEY FMHT77595-1 FatMax Korslaser med grön laser

  STANLEY FMHT77595-1 FatMax Korslaser med grön laser
  Korslaser med noggrannhet +/- 3 mm på 10 m. Projicerar 1 horisontell och 1 vertikal linje för att skapa en krysslinje. Grön laserstråle ger ett utökat arbetsområde och bättre synlighet. Pulseringsfunktion för användning med lasermottagare, då upp till 50 meter.
 • Bosch GCL 2-50 C Korslaser röd, med L-BOXX och tillbehör, utan batteri och laddare

  Bosch GCL 2-50 C Korslaser röd, med L-BOXX och tillbehör, utan batteri och laddare
  Korslaser med horisontella och vertikala laserlinjer och två centrerade lodpunkter med optimal synlighet. Arbetsintervall upp till 20 m med nivelleringsnoggrannhet på ± 0,3 mm/m.
 • Makita SK106DZ Korslaser röd, utan batteri och laddare

  Makita SK106DZ Korslaser röd, utan batteri och laddare
  En 12 V självjusterande kors- och punktlaser med röda vertikala och horisontella linjer, individuellt eller i kombination. Korslasern har en noggrannhet på ± 3 mm/10 m och drifttid på upp till 40 timmar. Levereras utan batteri och laddare.
 • PLS 180R Korslaser utan lasermottagare

  PLS 180R Korslaser utan lasermottagare
  En självnivellerande korslaser med röd laserstråle som projicerar två laserlinjer, en horisontell samt en vertikal. Arbetsintervall upp till 30m med nivelleringsnoggrannhet på ±3mm/10m.
 • PLS 180 Korslaser med lasermottagare

  PLS 180 Korslaser med lasermottagare
  En självnivellerande korslaser med grön laserstråle som projicerar två laserlinjer, en horisontell samt en vertikal. Arbetsintervall upp till 30m med nivelleringsnoggrannhet på ±3mm/10m.
 • Limit 360 V2 Korslaser

  Limit 360 V2 Korslaser
  Korslaser med en horisontal linje 360º runt om och två vertikala linjer som tänds 90 grader vinkelrätt till varandra. Lasern är självnivellerande med magnetisk pendeldämpning.
 • Bosch GLL 2-10 Korslaser

  Bosch GLL 2-10 Korslaser
  Korslaser med horisontella och vertikala laserlinjer. Intuitiv och enkel hantering med en hand. Horisontell och vertikal självnivellering upp till 4°.
 • STANLEY FMHT77585-1 FatMax Korslaser med röd laser

  STANLEY FMHT77585-1 FatMax Korslaser med röd laser
  Räckvidd 15 m / 50 m med lasermottagare. Projicerar en horisontell och en vertikal linje för att skapa en krysslinje. Drivs av 4 x AA-batterier (inkluderas). Noggrannhet +/-3mm @10m. Pulseringsfunktion för användning med lasermottagare, då upp till 50 meter.
 • STANLEY FMHT77598-1 FatMax Korslaser med grön laser

  STANLEY FMHT77598-1 FatMax Korslaser med grön laser
  Korslaser med räckvidd på 30 meter (linje), 45 meter (punkter) eller 50 meter med lasermottagare. Noggrannhet +/- 3 mm på 10 m. Grön laserstråle ger ett utökat arbetsområde och bättre synlighet. Visar laserstrålen neråt med ökad styrka vilket gör det enklare när man skall mäta upp väggskenor. Pendellås för säker transport.
 • STANLEY Cubix Set Korslaserpaket med grön laser, stativ & väsja

  STANLEY Cubix Set Korslaserpaket med grön laser, stativ & väsja
  Korslaserpaket med korslaser som har 16 meters räckvidd och noggrannhet på +/- 6mm @10 M. Kan vändas på rygg för att projicera för att användas vid takmontage.
 • Bosch GLL 3-50 Korslaser med BM 1 Universalfäste

  Bosch GLL 3-50 Korslaser med BM 1 Universalfäste
  Korslaser som projicerar tre linjer samt en lodpunkt rakt ned under instrumentet. Utrustad med teleskopfötter för höjdinställning. Arbetsintervall upp till 50 m med mottagare. Noggrannhet om ±0,3 mm/m.
 • Bosch GLL 3-50 Korslaser med BM 1 Universalfäste

  Bosch GLL 3-50 Korslaser med BM 1 Universalfäste
  Korslaser som projicerar tre linjer samt en lodpunkt rakt ned under instrumentet. Utrustad med teleskopfötter för höjdinställning. Arbetsintervall upp till 50 m med mottagare. Noggrannhet om ±0,3 mm/m.
 • Bosch GLL 3-80 CG Korslaser grön, med L-BOXX och tillbehör, utan batteri och laddare

  Bosch GLL 3-80 CG Korslaser grön, med L-BOXX och tillbehör, utan batteri och laddare
  Självnivellerande korslaser med 3 x 360°-linjer som ger hög arbetseffektivitet och samtidig prestanda på horisontella och vertikala nivelleringsapplikationer i hela rummet. Utrustad med CAL Guard-övervakning och Bluetooth®.
 • Flex ALC 3/1-G Korslaser

  Flex ALC 3/1-G Korslaser
  Självnivellerande korslaser med punktnoggrannhet på ± 0.3mm/m, lod ± 0,6 mm/m. Visar en horisontell och två vertikala laserlinjer på en 90°-vinkel, plus ett extra lod som kan användas individuellt. Lämpar sig bl.a. för riktning av montrar.
 • PLS 180G SYS Korslaser grön, med lasermottagare och tillbehör

  PLS 180G SYS Korslaser grön, med lasermottagare och tillbehör
  Självutjämnande korslinjelaser med medföljande tillbehörspaket. Svepvinkel horisontell ≤ 180° och vertikal ≤ 130°. Batteriets livslängd är över tre timmar vid kontinuerlig användning.
 • Bosch GCL 2-15 Korslaser Solo

  Bosch GCL 2-15 Korslaser Solo
  Korslaser med horisontal och vertikal nivellering samt två lodpunkter. Arbetsintervall upp till 10 m med nivelleringsnoggrannhet på ± 0,3 mm/m.
 • STANLEY FMHT1-77415 FatMax Korslaser med röd laser

  STANLEY FMHT1-77415 FatMax Korslaser med röd laser
  Korslaser som visar laserstrålen neråt med ökad styrka vilket gör det enklare när man skall mäta upp väggskenor. Magnetisk botten - vilket gör att den kan bli monterad direkt på en metallspår för att säkerställa korrekta mätningar överallt.
 • Bosch GCL 2-50 CG Korslaser med 2,0Ah batteri och laddare

  Bosch GCL 2-50 CG Korslaser med 2,0Ah batteri och laddare
  Korslaser med gröna horisontella och vertikala laserlinjer för maximal synlighet. Arbetsintervall upp till 20 m med nivelleringsnoggrannhet på ± 0,3 mm/m.
 • Dewalt DCE0811D1R Korslaser

  Dewalt DCE0811D1R Korslaser
  Korslaser på 10,8V med röd laserstråle. Två stycken 360° självnivellerande linjer, horisontell och vertikal. Arbetsintervall upp till 15 m med noggrannhet på ± 3mm.
 • STANLEY Cubix Korslaser med röd laser

  STANLEY Cubix Korslaser med röd laser
  Korslaser med 12 meters räckvidd och pendellås för säker transport. Noggrannhet +/- 6mm @10 M. Projicerar en horisontell och en vertikal linje för att skapa en krysslinje. Kan vändas på rygg för att projicera för att användas vid takmontage. Drivs av 2 x AA-batterier.
 • STANLEY FMHT1-77415 FatMax Korslaser med röd laser

  STANLEY FMHT1-77415 FatMax Korslaser med röd laser
  Korslaser som visar laserstrålen neråt med ökad styrka vilket gör det enklare när man skall mäta upp väggskenor. Magnetisk botten - vilket gör att den kan bli monterad direkt på en metallspår för att säkerställa korrekta mätningar överallt.
 • Dewalt DCE088D1G Korslaser med grön laser

  Dewalt DCE088D1G Korslaser med grön laser
  Korslaser på 10,8V med grön laserstråle för bästa synbarhet. Den projicerartvå laserlinjer med självnivelleringsintervall upp till 4°. Arbetsintervall upp till 30 m med nivelleringsnoggrannhet på ± 0,3 mm/m.
 • Dewalt DCE0825D1G Korslaser

  Dewalt DCE0825D1G Korslaser
  Multifunktionell korslaser på 10,8V med grön laser som projicerar korsade linjer samt 5 punkter. Utrustad med integrerat magnetiskt fäste för mångsidighet och flexibilitet.
 • PLS 6R KIT Korslaser röd, med tillbehör

  PLS 6R KIT Korslaser röd, med tillbehör
  Sexpunkts-korslaser med röd laserstråle och tillbehörskit i sex delar. Modellen har en horisontell svepvinkel i 180°, vertikal svepvinkel 130° och punktlaserriktning 90° upp, ned, vänster och höger.
 • Hultafors H3x360 Korslaser med röd laserstråle

  Hultafors H3x360 Korslaser med röd laserstråle
  Kompakt laser med en horisontell linje och två vertikala 360° linjer, där toleransen är endast 0.2 mm/m. De vertikala linjerna skapar en 90° vinkel samtidigt som de bildar ett kryss på golv, tak och väggar.
 • Leica Lino L2G-1 Korslaser

  Leica Lino L2G-1 Korslaser
  Leica Lino L2G-1 är en korslaser med en synlighet på upp till 35 meter och ett självnivelleringsområde på ± 4°. Den ställer in en horisontell linje samt en vertikal linje automatiskt. Lodlinjen går hela vägen ovanför instrumentet och horisontallinjen går hela vägen ut åt sidorna, alltså mer än 180°.
 • Flex ALC 2/1-G Korslaser

  Flex ALC 2/1-G Korslaser
  En självnivellerande korslaser med en nogrannhet på ± 0,3 mm/m. Med individuell strömbrytare för horisontell och vertikal grön laserlinje. Linjerna kan användas separat inom ett fält upp till 20 meter.
 • Beiter BART-3DG II Multikorslaser

  Beiter BART-3DG II Multikorslaser
  Multikorslaser som projicerar tre stycken 360° gröna självnivellerande linjer. Två vertikala och en horisontell. Multikorslasern har ett arbetsintervall på upp till 40 meter med en noggranhet på ± 4 mm.
 • Stabila LAX 50 Korslaser med batterier och stativ

  Stabila LAX 50 Korslaser med batterier och stativ
  Korslaser med horisontell och vertikal linje. LAX 50 har en räckvidd på 10 m och levereras komplett med batterier och teleskopstativ.
 • Bosch GCL 2-15 Korslaser med stativ

  Bosch GCL 2-15 Korslaser med stativ
  Korslaser med horisontal och vertikal nivellering samt två lodpunkter. Arbetsintervall upp till 10 m med nivelleringsnoggrannhet på ± 0,3 mm/m.
 • Bosch GCL 2-50 C Korslaser utan batterier och laddare

  Bosch GCL 2-50 C Korslaser utan batterier och laddare
  Korslaser med horisontella och vertikala laserlinjer och två centrerade lodpunkter med optimal synlighet. Arbetsintervall upp till 20 m med nivelleringsnoggrannhet på ± 0,3 mm/m.
 • STANLEY FMHT1-77416 FatMax Korslaser med röd laser

  STANLEY FMHT1-77416 FatMax Korslaser med röd laser
  Korslaser med röd laser och räckvidd på 20 meter – upp till 50 m med lasermotagare. Magnetisk bas – kan monteras direkt på metallspår för att försäkra att det blir korrekta beräkningar runt om. Extra pulseringsfunktion gör att enheten kan användas utomhus med lasermottagare.
 • Dewalt DW088K Korslaser

  Dewalt DW088K Korslaser
  Dewalt krysslaser, självnivellerande krysslinjelaser är exakt till +/-0,3 mm/m i nivellerande användning. Perfekt för er som jobbar med inntertak, mycket bra för detta.

Korslaser hittar vinklar i flera led

Vinklar och lutningar kan hittas och kontrolleras med vattenpass. Ett betydligt enklare sätt är däremot att använda korslaser. Alla professionella byggare har detta mätverktyg som kan användas till många olika ändmål.

En bra korslaser visar dig vågräta och lodräta linjer på en och samma gång. Det är ett måste om du vill till exempel montera kakel rakt och snyggt. Eller om du ska sätta upp skåp, hyllor och tavlor på väggen.

Krav på laserstrålarnas räckvidd (arbetsintervall)

Om du ska arbeta utomhus eller inomhus ställer lite olika krav på laserstrålarnas räckvidd. Hur skarpt linjerna projiceras är också viktigt. Räckvidden som finns angiven i tekniska specifikationer (ibland kallad arbetsintervall) bör tas med en nypa salt. Omgivande ljusförhållanden avgör till stor del hur långt laserstrålarna når.

Vad betyder självnivellerande?

Om underlaget är ojämnt skulle linjerna från korslasern vara helt opålitliga. Genom att bygga in en gyro blir resultatet oberoende av underlaget och du kan alltid lita på att linjerna är i rätt vinkel. Detta brukar anges med termen självnivellerande och ibland tillsammans med ett gradantal.

En del lasrar har inbyggt gyrolarm. Du får du en ljudsignal när lasern står alltför skevt och kan då självnivellera.

Ska man välja grönt eller rött ljus?

De allra flesta laserdioder skickar rött ljus men det finns några enstaka som har grönt. Det gröna ljuset kan i många fall upplevas bättre vid användning utomhus så har du tänkt bygga i räta vinklar ute, välj en krysslaser med gröna laserprojicering. Detsamma gäller ju om du tänker köpa laseravståndsmätare.